40 de motive pentru care amâni mersul la sală

workout vs fast food

Dacă îmi urmăriți insta stories, poate țineți minte că vă povesteam că urmează să scriu un articol despre motive pe care ni le spunem pentru a ne simți mai bine când nu vrem să ne apucăm de sală sau când nu vrem să depunem niciun fel de efort fizic. Well.. ăsta e 😀. 

Am adunat o listă de motive pe care le-am auzit de-a lungul timpului de la persoane apropiate sau pe care le-am antrenat. Mulțumesc persoanelor care au venit cu sugestii și au contribuit la această listă! Cine ar fi crezut că putem născoci atâtea?

Scopul listei nu este nicidecum de a critica. A se lua mai degrabă ca pe un duș rece, ca să vedeți că scuzele sunt mai comune decât credeați și că singura persoană pe care o păcălim suntem noi înșine. Cei din jurul nostru văd prin noi, inclusiv antrenorul personal 😂. Zic noi, pentru ca și eu, la fel ca voi, sunt vinovată de câte și mai câte scuze. It’s only human. Dar tocmai de asta, hai să nu ne mai mințim degeaba, să ni le asumăm și să recunoaștem că uneori pur si simplu nu vrem destul destul de tare aka “nu avem chef”.

 

Așadar, iată o listă de gogonele pe care ni le spunem frecvent:

 1. “Încep de luna/lunea viitoare.” Da, pentru că o să îți notezi undeva data, ziua și exercițiile în detaliu.
 2. “Încep după sărbători că și așa o să mă îmbuib.” Și dacă mai sunt 2 luni până la următoarele sărbători 😂.
 3. “Încep la anul.” New year new me, right?
 4. “Recuperez mâine ziua de azi.” Sau eventual las pe poimâine că poate nu mai trebuie.
 5. “Sunt la menstruație.” Decât în cazuri foarte serioase, metode să te protejezi de incidentele nedorite sunt destule, iar mișcarea îți face bine.
 6. “De abia mi-a trecut menstruația.” Și ce mai aștepți, ovulația?
 7. “Trebuie să-mi vină menstruația.” Vezi punctul 5.
 8. “Trebuie să revin puțin în formă și după.” Waaait a minute, care era scopul mersului la sală?
 9. “N-am fost într-o sală de fitness în viața mea.” Ca să vezi, a new first!
 10. “Nu am cu cine să merg.” Mai bine. Măcar așa nu depinzi de programul și cheful altcuiva.
 11. “Nu am timp.” Nu există. Totul ține de priorități.
 12. “Nu vreau să arăt ca un bărbat.” Nu o să arăți. Să construiești masă musculară înseamnă mult timp și dedicație pe care tu nu le ai (deocamdată cel puțin, no offense).
 13. “Mă intimidează să merg la sală.” Într-adevăr, la fel ca orice loc străin în care intri pentru prima dată, poate fi intimidant, dar fiecare persoană de acolo merge cu un scop, iar acela nu este să te judece pe tine.
 14. “E prea multă lume.” Și la McDonalds e prea multă lume, dar acolo nu ți-e rușine să mergi, nu? 😂
 15. “Mi-e somn.” Nimic nu pompează sânge și te ajută să te trezești mai bine decât niște flotări. :))
 16. “Sunt obosit/ă.” Asta cred că e scuza mea numărul 1. Sunt zile în care chiar ești obosit/ă psihic și nu o să ai același randament, și sunt zile în care ești doar leneș/ă. Am mers de multe ori la antrenament cu senzația de “oboseală” după ce mă gândeam dacă să merg sau nu și am ieșit de acolo fresh și happy că m-am dus.
 17. “Am avut o zi grea la muncă.” Atunci ce poate fi mai bun decât să te rupi de tot, să blochezi stresul și să faci loc pentru endorfine?
 18. “Am febră musculară.” Zilele de odihnă sunt importante pentru refacerea musculaturii, dar recuperarea asta nu înseamnă lunea la sală și restul săptămânii în cur :)). De asta există recuperare activă cu stretching și încălzire pentru o refacere mai rapidă.
 19. “E prea frig afară.” Now you’re just being a baby. *Insert citat motivațional despre zona de comfort*
 20. “E prea cald afară.” Ar fi un lucru tragic. Dacă nu ar exista aer condiționat la sală.
 21. “E prea devreme.” Atunci mergi mai tarziu.
 22. “E prea tarziu.” Băga-mi-aș…
 23. “Abia am mâncat.” Știi că nu îți priește să mănânci înainte de un antrenament, dar o faci totuși doar ca să folosești asta ca și scuză mai târziu. Hihi 🤭
 24. “Nu am bani de sală.” No money, no problem. Există n-șpe mii de aplicații, tutoriale și videouri pe youtube si instagram care te ajută să faci antrenamente în confortul, căldura sau răcoarea casei tale.
 25. “Nu știu ce exerciții să fac la sală.” Vezi punctul 24. Dacă mergi la sală și ești la început, recomandarea mea este să îți iei un antrenor personal. Sunt multe exerciții pe care ai impresia că le faci corect but you’re oh so wrong. E important să ai pe cineva care să te ghideze și corecteze la început până îți dezvolți acea memorie musculară. Dacă înveți să faci un exercițiu incorect, nu numai că e mult mai greu să te corectezi ulterior, dar e și mai probabil să te rănești.
 26. “E prea departe.” Când ți-e lene rău, și baia poate părea prea departe.
 27. “Ies prea târziu de la birou.” Din nou, totul ține de priorități și de cum își organizezi ceea ce ai de făcut pe ziua respectivă.
 28. “Nu am chef să mă demachiez.” Du-te machiată. Da’ să ștergi aparatele după ce le folosești. 😂
 29. “Aștept să trec de o perioadă mai aglomerată.” Cred că am mai mențional mai sus despre prioritizare.
 30. “Mi-e teamă că o să fiu judecat/ă.” Singurul lucru pe care îl inspiri celor din jur mergând la sală, este că vrei să începi să ai grijă de corpul tău. Orice altă părere care nu susține ideea tocmai menționată, ține strict de persoana respectivă și nu te privește pe tine. Don’t worry!
 31. “E prea greu să o iei de la zero.” Multe lucruri sunt grele la început, până devin un obicei. Ce fel de logică îți spune ție că e mai bine să rămâi în punctul zero?
 32. “Toți de la sală arată bine.” Nu te mai compara cu alții. Tu abia acum începi. Ei au început de mult pentru că nu își zic scuzele de pe lista asta :)). You’ll get there too if you want!
 33. “Nu mă duc, că oricum mânânc prostii.” Posibil că progresul tău fizic nu va fi același dacă nu ai grijă și la alimentație, dar mișcarea nu se rezumă doar la a arăta mega fibrat ci la a te simți mai bine, puternic, energic, fericit, destresat etc.
 34. “Nu s-a văzut nicio schimbare în ultima lună.” Don’t you know that Rome wasn’t built in a day? 🎶 Progresul presupune timp și dedicare. Dacă te gândești la ceea ce faci ca la un stil de viață, vei vedea și rezultatele pe parcurs. Nu există diete și programe de care să te ții o lună, dar rezultatul să se mențină un an.
 35. “Încep cu dieta prima dată.” Why not both? De ce să nu începi treptat să renunți la câte un obicei prost și să îl înlocuiești cu unul sănătos? Renunț la sosuri, beau mai multă apă. Renunț la zahăr, mă antrenez de 3 ori pe săptămână șamd.
 36. “Ajung transpirat/ă la birou.” Sunt dușuri.
 37. “Nu-mi plac dușurile de acolo.” 🙄 La câte fițe ai, sigur mergi la o sală care are dușuri squeaky clean deci nu mi-aș face griji în locul tău.
 38. “Un prieten de-al meu s-a accidentat la sală, n-aș vrea să pățesc și eu.” Prietenul tău ori a omis ceva din poveste, ori a înflorit-o. Ceva n-a facut bine, clar. Oricum, care ar fi șansele… 🙄
 39. “Sunt gravidă!” Asta este într-adevăr o situație mai delicată. Există graviduțe care în luna a 8a au pătrățele, ridică 50 de kg și se antrenează zilnic și există graviduțe cu destul de multe restricții de la efort fizic. Aici trebuie ținut cont de condiția fizică (adică nu o sa te apuci să ridici greutăți la sarcină, dacă n-ai ridicat în viața ta mai mult de 5 kg) și, cel mai important, de sfatul medicului. Fiecare sarcină și fiecare femeie e diferită.
 40. “Am probleme de sănătate.” Asta e o noțiune foarte vastă și ambiguă. Și ce poate fi o scuză mai bună decât să cedezi în fața diagnosticului medical. Se poate să fi trecut prin anumite intervenții chirurgicale sau să suferi de anumite condiții care să îți restricționeze posibilitatea de efort fizic. Aici ține atât de persoană cât și de sfatul medicului. Alternative există o grămadă! Există body builders care au suferit diferite operații majore, asmatici care alearga maratoane și veterani de razboi care se antrenează cu membre lipsă. What’s your excuse? A cold?

 

Care sunt motivele pe care le-ați bifat de aici? Nu mințiți, știu că v-ați regăsit la cel puțin un punct. 😂
Dacă aveți și altele, lăsați-le într-un comentariu că niciodată nu sunt destule! 👇

You may also like

4 Comments

 1. Haven’t we all been there? :))) Nr 14 uneori e adevarat. Unele sali sunt arhipline, dar asta nu scuza un urcat de scari in loc de lift sau o tura cu bicicleta in parca 🙂

 2. Nu am timp, nu am bani, e prea cald, e prea frig, nu am haine de sport :))) Cam acestea ar fi scuzele mele. In realitate insa nu mi-a placut niciodata sportul, indiferent de natura lui. Singurul care-mi place este inotul, insa nu-l pot practica in cada, acasa :)). Mi-am luat o bicicleta de camera in urma cu 7 ani, si in primul an, am folsit-o. Acum este piesa de mobilier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *