Cum să bei mai multă apă

apa, limonada, hidratare

Apa este resursa care stă la baza bunei funcționări a organismului nostru, așadar consider că subiectul ăsta se așează numai bine ca prim articol pe acest blog.

Probabil că ați auzit deja de nenumărate ori cum că e indicat să bei minim 2L de apă pe zi. Acest lucru e discutabil.

Aportul necesar de apă diferă de la persoană la persoană, în funcție de mai mulți factori, dintre care cei principali ar fi greutatea și nivelul de activitate fizică.
Pentru a vedea mai exact de câtă apă are nevoie corpul tău zilnic, în funcție de kilograme și activitate fizică, las aici o formulă simplă la îndemână: (nr. total de kg X 30-40ml) + 350ml/pt fiecare 30 de min de activitate fizică.

Pentru mine, să beau destulă apă e încă un task pe care încerc să îl transform în obicei. După formula de mai sus, ar trebui să beau cam 3L de apă, ceea ce nu se întâmplă. Dar am facut progrese rapide (de la un pahar de apă la 2 zile – NU exagerez, aș putea să fiu cămilă – la 2 litri pe zi sau cel puțin 1,5) și o să vă dau și vouă câteva tips despre cum să transformi “obligația” asta într-un obicei sănătos.

Dacă dați un search pe google o să găsiți liste întregi cu motive pentru care e bine să bei apă, dar eu o să vă enumăr strict îmbunătățirile pe care le-am observat la corpul meu când e destul de hidratat.


Apa te energizează

Corpul are nevoie de apă pentru a-și îndeplini funcțiile cu ușurință. Atâta timp cât beau destulă apă pe parcursul zilei, stau mai bine și cu nivelul de concentrare, și cu cel de energie.
Dacă ești o persoană activă, este cu atât mai important să te hidratezi, deoarece corpul tău pierde multă apă prin efortul depus.

Apa te ajută să slăbești

Ți-e foame? Bea apă :))

Nu pentru că ar fi vreun element magic, ci pentru că senzația de foame și cea de sete se formează în același loc în creier, ceea ce creează confuzie. Asta înseamnă că atunci când ți-e foame, mai bine încearcă întâi un pahar cu apă, pe post de aperitiv.

Apa ajută la ten

Un ten hidratat este mai luminos, așa că înainte de orice cremă super hidratantă, asigură-te că bei destulă apă.

Probabil că ai citit și multe testimoniale de la cele mai frumoase fotomodele și actrițe care se jură că secretul unui ten frumos și fără riduri constă în a bea 3 litri de apă pe zi și nicidecum în tratamentele costisitoare de întreținere.

Să nu te aștepți că bei o damigeană de apă zilnic și te transformi, dar sigur nu o să îți mai fie foame :)) Win-win?

Apa echilibrează PH-ul

În special cea cu lămâie. O altă practică pe care vreau sa o adopt este apa călduță cu lămâie dimineața pe stomacul gol. Se presupune că ajută sistemul digestiv, echilibreaza ph-ul și e benefică și pentru sistemul imunitar.

 

Cum îți dai seama că nu bei suficientă apă?

Probabil nu bei suficientă apă dacă: ai dureri de cap frecvente, ai tenul uscat, lipsit de viață, nu ai energie, ai buzele crăpate, te ustură ochii, ai retenție de apă, ești mahmură, te cerți cu iubitul, te cerți cu mama, ai rămas restantă la plata pe scara blocului pentru că uiți chestii, ai 10 deadline-uri, nu răspunzi la mesaje, ai pierdut 10 followeri etc.
Ai înțeles mesajul :)) oricare din astea ar fi, probabil nu bei destulă apă oricum, așa că să vedem și câteva trucuri care te-ar putea ajuta.

 

Cum să bei mai multă apă

Weapon of choice

Alege un recipient care să fie doar pentru apă, pe care îl poți personaliza dupa bunul plac încât să-ți vină mai cu drag să bei din el. Eu recomand recipiente din metal (cupru, aluminiu) pentru că acestea omoară bacteriile și cică ar avea și alte proprietăți pe care apa le împrumută și transportă în organismul nostru. Evitați recipientele din plastic. Big eww!

Formează-ți un obicei

Pune un pahar cu apă pe noptieră pe care să îl bei dimineață când te trezești. Nimic nu pune corpul în funcțiune mai bine. Setează-ți un reminder, o alarmă sau un wallpaper pe telefon care să îți aminteasca să bei apă.

Ține numărătoarea

Fie că găsești alternative drăguțe precum doodles în agendă sau apps de track-uit, încearcă să ții socoteală la câți ml de apă bei.
Eu mi-am măsurat direct sticla pe care o folosesc, pentru că mie îmi e mai ușor să măsor totul în căni, sticle sau linguri, fără gramaje și mililitri. 😂

Ce savoare, ce culoare!

Dacă ești ca și mine și nu poți să bei mereu ceva fără gust, încearcă să storci câteva lămâi în apă și nu te opri aici. Transformă-ti băutura într-o limonadă funky, plină de arome. Adaugă orice vrei tu, dupa gust (grapefruit, portocală, lime etc).

O altă alternativă e să faci infuzie cu fructe la alegere. Alege câteva fructe precum căpșuni, coacăze, zmeură, castravete feliat, mentă, kiwi, pepene roșu, afine (combinațiile sunt interminabile și găsiți câte vreți pe pinterest), pune-le în recipient, toarnă apă peste ele, agită ușor tot conținutul, lasă 30 de minute la rece și voilà – apă cu aromă fresh de ceva. 😜

 

Astea sunt trucurile mele testate. Voi pe care le-ați încercat până acum?

Spor la hidratare! 😉

You may also like

5 Comments

  1. Cred că îți pot face concurență la care rezistă mai mult fără apă ;)) Problema asta o am și eu de câțiva ani. Așa că trebuie să fiu cam tot timpul atentă la asta.
    Cum beau cel puțin 2L de apă? Mereu am apă lăngă mine! Trebuie să o văd ca să îmi fie ,,sete”. Apoi zilnic țin evidența câtă apă am băut. Uneori apelez la ceaiuri sau apă cu infuzie de fructe, ca să mai schimb gustul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *