Despre suplimente – ce rol au și cum se iau

suplimente nutritive

Sigur ați auzit de-a lungul timpului despre suplimente nutritive împreună cu cuvinte precum proteină, whey, zer, fat burners și alte noțiuni abstracte.

Nu numai că ați auzit de ele, dar mulți/multe dintre voi aveți deja în cap imaginea unui tip super pompat, care ridică 300 de kg și pe brațele căruia pușcă venele. Să nu mai vorbim de preconcepții formate pe baza părerilor negative ale altor persoane care la rândul lor și-au format această părere doar “din auzite”. De asta când cauți pe Google “suplimentele nutritive…” primele două sugestii sunt “…dăunează sănătății” și “…afectează viața sexuală”. Alea griji!
“Păi de-asta îmi trebuie mie suplimente?” Stați așa un pic. Imaginile alea intimidante sunt strategii slabe de marketing care au ca target audience băieții de cartier 😂 This article is not for them.

Despre mituri și alte preconcepții discutăm la final. Spoiler alert: you got nothing to be afraid of! Și iată și de ce:

Suplimentele nutritive sunt preparate sub formă de capsule, pulbere, lichid etc. menite să suplimenteze și NU să înlocuiască o alimentație echilibrată.

Asta înseamnă că suplimentele nu sunt musai, dar pot avea un rol important în a vă ajuta să vă atingeți scopul și să vedeți rezultate într-un timp mai scurt.

Recomandarea mea ar fi să încercați să vă luați nutrienții din mâncare în primul rând. Multe persoane aleg să-și suplimenteze alimentația doar pentru a se asigura că acoperă orice goluri rămase, and that’s totally cool!

Înainte să faceți și voi asta, vă recomand, ca metodă de precauție, să:

  • vă consultați cu medicul vostru sau un nutriționist înainte de a începe să le consumați
  • urmăriți instrucțiunile de pe ambalaj
  • nu consumați mai mult decât doza zilnică recomandată pe pachetul fiecărui supliment
  • și nu în ultimul rând, ascultați-vă corpul si vedeți ce funcționează pentru voi!

 

Whey Protein

Numite și “cărămizile de bază ale organismului”, proteinele sunt folosite de atleți de performanță și persoane care practică fitness pentru a ajuta în recuperare, creșterea masei musculare și sănătatea generală a organismului. Ține minte: cu cât mai mult mușchi, cu atât arzi mai multă grăsime.

Când se ia? De cele mai multe ori se recomandă chiar după antrenament. Se poate consuma și înainte de antrenament, dimineața, înainte de culcare, ca și snack între mese, în diverse rețete pentru un adaos proteic. The possibilities with this one are endless ✨

 

L Carnitine

Este produsă în mod natural de corp și ajută corpul să folosească grăsimea ca și sursă de energie. Deci este un supliment bun pentru persoanele care sunt la dietă. Te ajută să arzi grăsimea depusă și dezvoltă capacitatea aerobă (efortul îndelungat la intensitate mai redusă – de exemplu jogging).

De asemenea este considerat că ajută și la refacerea musculara și febra musculară.

Când se ia? Se absoarbe și își face efectul destul de repede deci undeva la 30-45 de minute înainte de antrenament.

 

L Glutamine

Produsă de corp în mod natural în corp, este un aminoacid care se poate epuiza din motive precum stres sau antrenamente intense.

Printre beneficii se enumeră: recuperarea musculara, ajută sistemul imunitar, ajută persoanele cu probleme la nivelul sistemului digestiv(leaky gut).

Când se ia? Dimineața când vă treziți și înainte de culcare.

 

BCAAs

Sau branched chain amino acids, conțin 3 aminoacizi esențiali (aminoacizii pe care corpul nu îi produce singur și trebuie să îi ia din alimentație): leucină, izoleucină și valină.

Se consideră că BCAAs ajută la dezvoltarea masei musculare, recuperare, împiedică pierderea masei musculare, la arderea grăsimii și la performanță.

Când se ia? Înainte și dupa antrenamente, înainte de culcare.

 

Creatina Monohidrată

Creatina este o substanță produsă de corp, derivată din trei aminoacizi (glicină, arginină și metionină) și care se găsește în carne, deci este un supliment recomandat în special pentru persoanele vegetariene și vegane.

Te ajută la creșterea masei musculare, înbunătățește anduranța, îmbunătățește performanța antrenamentelor de tip anaerob (intensitate mare, durată scurtă – sprint, powerlifting), duce apa la fibrele musculare și le hidratează, adică “umflă mușchii”.

Când se ia? Cu jumătate de oră înainte sau imediat după un antrenament high intensity (greutăți, circuite, sprint, intervale etc).

 

Caseină

Este tot o proteină din zer, la fel ca și Whey, doar că aceasta este o proteină cu absorbție lentă pe o perioadă mai lungă de timp. De aceea este un supliment indicat pentru menținerea și refacerea masei musculare.

Când se ia? După antrenament, seara înainte de culcare adică atunci când corpul nu mai primește nutrienți pentru o perioadă mai lungă de timp.

 

Uleiul de pește și uleiul din semințe de in

Sunt surse foarte bune de Omega 3, adică acei acizi grași esențiali pentru sănătate în general. Dacă nu consumați prea des carne de pește (aprox. 2 porții pe săptămână), suplimentele cu Omega 3 pot fi un ajutor bun pentru a vă asigura doza necesară.

Asigură un echilibru hormonal, se presupune că ar ajuta la probleme de colesterol, slăbit, articulații, masă musculară, sănătate și la o stare generală de bine. Cred că toată România are nevoie de Omega 3 ăsta 😂.

Când se ia? Dimineața sau seara, după preferință.

 

Multivitaminele

Sunt vitamine și minerale de care corpul are nevoie ca să funcționeze așa cum îl știm că funcționează într-o zi bună 😛

Dacă aveți o alimentație bogată în fructe și legume, you got nothing to worry about.

Când se ia? Dimineața. Dacă nu, când vă amintiți 😂

 

Acestea fiind spuse, în cazul în care lucrurile tot nu sunt clare, să trecem și printr-o serie de întrebări frecvent întâlnite și să renunțăm la mituri și povești once and for all!

Mă îngraș dacă iau proteine?
Depinde. Depinde de stilul alimentar, de cât de activi/active sunteți, depinde de aportul proteic zilnic pe care îl aveți, de metabolism etc.
Ca o regulă generală se consideră ca o persoana care nu face activitate fizică are nevoie de 0,8 g de proteină per kilogram corp. Dar, pentru a crește în masa musculară ai nevoie de 2,2 g proteină la kg de masă corporală (adică dacă ai 60 de kg, ar trebui să consumi măcar 120 de grame de proteine zilnic). De asemenea, mai multă masă musculară înseamnă un metabolism mai rapid și mai puțină grăsime. Dar astea nu sunt reguli bătute în cuie la fel cum nici numerele de pe cântar nu reflecta mereu realitatea 😁.
Dacă sunteți persoane active și știți că aportul vostru proteic zilnic este deficitar, acesta poate fi suplimentat, mai ales în zilele cu efort fizic ridicat (aka zilele în care mergeți la sală).

Sunt sănătoase?
După cum am stabilit deja, aceste suplimente sunt substanțe pe care corpul le produce și de care are nevoie. Atâta timp cât sunt luate cu cap și în dozele recomandate, cât timp sunt privite ca și un adaos și nu un înlocuitor al unei mese principale, yes it’s safe!

Există reacții adverse?
Bineînțeles că pot exista reacții adverse (balonare, greață, amețeală, dureri de burtă etc.) pentru că fiecare om funcționează diferit. Până la urmă nici laptele sau fasolea nu priește oricui și orice medicament care îți face bine are reacții adverse inscripționate pe prospect. De aceea e important să vă ascultați corpul și să vedeți, în timp, ce funcționează cel mai bine pentru voi.

Există suplimente proteice vegane și gluten free?
Există chiar și la noi și se găsesc la prețuri chiar ok 😉

Ce gust au suplimentele proteice?
Bun, try it. Vin în diverse arome și sortimente. Cele mai sigure optiuni aș zice că sunt sunt vanilie și ciocolată. Există și fără aromă (not a fan). Eh. Încercați de care vreți voi.

Sub ce formă se pot consuma suplimentele?
Le găsiți sub formă de pudră, lichid, capsule, pastile, you name it, they probably have it 😄

 

Cam atât. Nu uitați că cele mai bune rezultate le veți vedea întotdeauna prin perseverență, alimentație și transpirație, but a little help never hurt nobody 😉

Dacă aveți și alte întrebări vă rog să le lăsați în comentarii și vă răspund cu drag!

 

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *