Food is love – O poveste românească de sărbători

sarbatori craciun

Mâncarea, mai ales la români, înseamnă iubire. Și știm cu toții că nu puteți refuza felul unu, doi, desert și sărmăluțe, decât dacă vreți să o supărați pe mama sau bunica. Sarmalele sunt o categorie aparte de mâncare ce necesită compartimentul lor separat în stomac… pe lângă cel pentru desert. Ori dacă le refuzați după ce au fost pregătite cu atata dragoste, e ca și cum nu ați reciproca acel efort, iar mama ori bunica voastră, se vor asigura că faptul că le-ați refuzat o să vă stea în gât mai mult decât v-ar fi stat o sărmăluță în plus.

Doar că toată dragostea asta reciproca se transformă în cele din urmă în indigestie.

Iar sărbătorile nu ar trebui să reprezinte încă un factor de stres. Nu ar trebui să fie nici un motiv pentru care să vă cuprindă panica în mașină în drum spre casă pentru că știți câte bunătăți vă așteaptă și sigur o să puneți câteva kilograme în plus.

 

Găsiți un echilibru

Mâncarea joacă un rol esențial în cultura noastră. Ne reunim, împărtășim povești, emoții și creăm amintiri în jurul mesei. Și probabil ăsta e și lucrul pe care trebuie să ne axăm mai mult. Emoție. Mesele de sărbători sunt momentul în care ne revedem cu cei dragi. Iar asta pentru unii poate să fie stresant. Așa că încercați și don’t eat your feelings. Pe scurt, nu mâncați pentru că sunteți stresați, triști sau pur și simplu copleșiți de toată agitația din jurul vostru.

În plus, doar pentru ca tot ce e pe masă arată bine, nu înseamnă ca trebuie consumate toate într-o singură seară. E ok să spuneți nu, când vi se oferă încă o prăjiturică, dacă voi oricum deja dați pe afară.

Pe de altă parte, mesele festive sunt momentele din an în care chiar ar trebui să vă simțiți în largul vostru să vă răsfățați când vine vorba de mâncare fără să vă mai îngrijorați atâta.

O să puneți câteva kile. So what?

Treaba voastră nu e sa numărați calorii, decât dacă face parte din îndatoririle profesiei voastre. Chiar și așa, număratul caloriilor nu e relevant și nici sănătos.
Dacă aveți un stil de viață sănătos în general, o zi festivă din an în care mâncați tot ce vreți nu o să facă o diferență și nu o să vă îngrașe. La fel cum nici să mâncați crappy în general și din când în când o salată, nu ajută să slăbiți.

Două luni de răsfăț (noiembrie și decembrie sunt de regulă ultimele luni în care ne consolăm cu mâncare caldă în confortul casei și ne destindem total înainte să ne reluăm obiceiurile în noul an – new year, new me, right?) în schimb, sigur vor avea un impact asupra corpului dacă treceți în cealaltă extremă. Dar chiar și așa, who cares?

Nimeni nu ar trebui să se simtă vinovat pentru ce mănâncă. Nimeni. Kilogramele vin și pleacă. E ok și e normal. Preocupați-vă mai mult cu felul în care vă simțiți, nu cu ce vedeți în oglindă. Oglinda înșeală de cele mai multe ori.

De la mancare la moment

Chiar și moderația ar trebui să fie moderată 😜. Cel mai important este să rețineți că sărbătorile nu sunt doar despre mâncare. Sărbătorile sunt o pauză de la rutină și muncă, pe care trebuie să o savurăm. Sărbătorile sunt o ocazie de a vă revedea și de a petrece timp cu cei dragi; sunt o vacanță binemeritată în care să ne bucurăm de anotimp, de compania celor din jur și de activități specifice sezonului.

 

Ca o ultimă idee, vă urez să fiți mai indulgenți cu voi și cu cei din jurul vostru, să vă bucurați de persoanele din viața voastră, să vă acceptați așa cum sunteți, să nu vă preocupați căpșorul cu gânduri inutile. Trăiți momentele astea neprețuite pentru că sunt unice.

 

Sărbători fericite și călduroase,

S.

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *