Imunizarea de toamnă în 5 pași

imunitate

The cold is upon us once more. Winter is coming! (absolutely no GoT reference)

E o perioadă destul de înșelătoare, în care e mai bine să ai la tine o haină în plus și să n-ai unde s-o pui, decât în minus și să dârdâi de frig. Pe când pare că se mai încălzește un pic, oops, you just lost a finger. Iar când ieși din casă cu armura de iarnă pe tine, ești tot leaorcă după 5 metri de mers pe jos.

Cum să nu iubești toamna?

Știu, I sound bitchy și, din ceva motiv, îmi face o maaare plăcere să anunț pe toată lumea despre cât de mult nu-mi place frigul. Ce să fac, îmi place vara, cu 2 cârpe pe post de îmbrăcăminte, buttcheeks showing and sweating your titties off 😂. Înfofolirea cu 3 straturi de haine prin care dârdâi în continuare și răcitul de 3 ori pe lună nu prea sunt pe gustul meu, dar anul ăsta m-am hotarât să fac 2 chestii: 1. previn răceala prin faptul că mă imunizez și 2. nu mă mai plâng la fel de mult, atâta timp cât se poate și mai rău (vezi Siberia). Plus că are și toamna farmecul ei, de la culorile din natură (may they bless your Instagram feeds) până la cele de pe buze, fashion și altele. AdiCĂ CAm atât. Scuze, chiar am încercat.

Revenind la imunizat, se pare că toată lumea răcește în perioada asta. Faptul că eu nu am răcit încă este o minune, dar nu este întâmplător. Pot să spun că mă face să mă simt chiar sunt ușor superioară, un fel de Gandalf of all them fools. Sper să nu răcesc în mod ironic după ce ați citit articolul ăsta. În mijloacele de transport în comun chiar simt că sunt înconjurată de gripă și boală. Te uiți în dreapta, strănuta cineva pe tine, faci 180, altcineva îți tușește în față după care își trage nasul șamd.

Din fericire, ca toate lucrurile astea să mă lase rece (pun not intended), mi-am format o rutină în fiecare dimineață. Și nu o rutină din aia despre care numa’ zici, da’ nu o pui în aplicare. Chiar fac primii 3 pași cu strictețe, măcar să compenseze pentru restul enumerați mai jos la care încă mai lucrez. 😁
(Warning: în ultimele 2 luni am dezvoltat o pasiune pentru produsele apicole.🐝)

 

Vitamina C

De nelipsit pentru menținerea sistemului imunitar integru. Suck it, drink it, eat it or squeeze it 😏, orice sursă sau variantă preferați, faceți o cură înainte să se instaleze sezonul rece. Eu storc o lămâie și o beau cu apă în fiecare dimineață pe stomacul gol, plus că e bună și pentru sistemul digestiv cu care eu mai am probleme (tip: dacă vă mai supără stomacul sau aveți aciditatea crescută, lămâia ajuta la crearea unui mediu alcalin în corp).

Mierea de Manuka

După ce mi-au reaprins pasiunea pentru produse apicole, am mai primit un pachet de la ApiLand exact pentru sezonul rece, cu un borcănaș cu miere de Manuka. Abia așteptam să o încerc!
De ce-i specială? Pe lângă faptul că întărește și menține sistemul imunitar, e considerată a fi cel mai puternic antibiotic natural. Și vorbim despre tratarea afecțiunilor precum stafilococ, helicobacter, candida și alte infecții recidivante. Pe lângă asta, mai există numeroase beneficii sub numeroase forme, dar vă las pe voi să le descoperiți aici. 😉
Ce e important de reținut în alegerea mierii este factorul MGO (metilglioxal) care e substanța cu componentă terapeutică. Cu cât factorul MGO e mai mare, cu atât crește puterea antibacteriană.
Eu iau câte o linguriță în fiecare dimineață, înainte de paharul de apă cu lămâie și după lăptișor de matcă pentru că

Lăptișorul de matcă

are un gust acrișor și ușor acid, cu o notă de dulce. L-am primit împreună cu mierea de Manuka și, după 2 săptămâni, pot să declar că facem echipă bună. Partea care compensează pentru gust este că ai nevoie de o cantitate foarte mică pe zi (1 gram = o linguriță foarte mică ce vine la pachet) pe zi pentru susținerea sistemului imunitar și viață veșnică. Plus că poate fi amestecat și cu miere și consumat ca atare. Eu zic că merită efortul. Lăptișorul de matcă îl consum tot dimineața pe stomacul gol. Împreună cu mierea de Manuka și cana de apă cu lămâie, țin de foame – cât să nu plâng – până când mă întorc de la plimbarea cu Oscar. 😜

Somn

La capitolul ăsta stau prost uneori, dar vă spun vouă teoria măcar. Iar teoria zice că somn > răceală. E incredibil cât de mult se regenerează corpurile noastre în somn, așa că don’t take it for granted. Viața-i ca un ring de box – când corpul tău e obosit, lasă garda și și-o ia în freză. – Forest Gump cred.
La fel și cu somnul. Dacă îți privezi corpul de odihnă, îl slăbești și devine mai ușor să fie atacat de viroze, răceli etc. pentru că sistemul tău imunitar a decis să își dea shut down puțin. So make sure to get yo’ sleep on!

Apă

Alt capitol la care nu mă pot lăuda (v-am avertizat de la început), dar care știu că e esențial pentru o funcționare bună a organelor. Faceți-vă viața mai ușoară și țineți o sticlă cu apă prin preajmă.
Despre apă și cum s-o bei, am mai scris aici. N-ai crede că trebuie un ghid pentru asta, nu?

Alte suplimente și răsfățuri pentru sezonul rece

Ce am mai încercat în trecut, mi-au plăcut și o să mai încerc sunt ceaiul de ghimbir, polenul crud (când eram mică nu-mi plăcea, acum că-i pe bani e altă treabă), mierea crudă, păstură, cătină, ulei de pește și mult ceai fierbinte.

Ca o ultimă idee, încercați să mențineți atât un echilibru fizic cât și mental. All the tricks in the book nu o să vă ajute dacă suferiți de stres sau alte probleme care vă macină și ajung să vă impacteze și fizic. Orice suplimente ați alege, tratați-le ca pe o cură și lăsați în rest și corpul să își facă treaba. Relax, stay happy and healthy.

 

PS. Tocmai mi-am dat seama de un motiv pentru care îmi place toamna. Oficial, declar deschis sezonul băilor lungi, fierbinți și aromate! 😍

You may also like

2 Comments

  1. Awesome, chiar o să încerc și eu, mai ales că sistemul meu imunitar e la pământ și din cauza alergiei la pisici (pentru care m-am apucat de un tratament de 3-5 ani de desensibilizare pentru că am doi motani and I would die otherwise)! Mulțumesc de recomandări! Am văzut că ApiLand livrează și internațional dacă îi contactezi înainte. Super!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *